Då var det dags igen då.

I dag går startskottet
för influensavaccinet


Nya riskgrupper för i år:
Gravida och extremt feta

I dag ges de första vaccinsprutorna mot vinterns influensa.

I centrum står virusstammen A(H3N2) som slår hårdast mot äldre.

– Därför är det jätteviktigt att riskgrupperna går och vaccinerar sig, säger Maria Brytting, enhetschef på Smittskyddsinstitutet,

Varje vinter insjuknar 5-10 procent av Sveriges befolkning i influensa. Vissa får inga symptom alls, andra blir helt utslagna av muskelvärk, hög plötslig feber, torrhosta och frossa.

Influensa sprids främst genom luften och inkubationstiden är kort, 1–3 dygn.

Årets influensa befinner sig just nu i ett bälte runt ekvatorn - i Kina, Kambodja, Chile och Centralamerika - och är på väg från södra halvklotet mot norra.

Drabbar värst kring jul

– Det indikerar att den troligtvis inte tar sig förrän kring jul, säger Mia Brytting, enhetschef för mikrobiell typning på SMI.

Trots att inget svenskt fall av influensa ännu är känt är beredskapen - efter förra årets uppmärksamhet kring svininfluensan och vaccindiskussion - total.

– Det finns alltid olika influensor, därför innehåller vaccinet tre olika stammar. Det som hände förra året var att det tillkom en spelar till på plan med pandemiska influensan. I år ges virus för två säsongsinfluensor, en influensa B och en A, samt den pandemiska influensan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0